Excursie 6 juli 2022

Op 6 juli zijn docenten Johnny van Aaken en André Jansen als privé chauffeurs om 06.30 uur vanuit Doetinchem vertrokken met een groep 1e jaar BBL monteurs voor een flinke excursie.

Om 09.30 uur werden we ontvangen bij Holthausen Clean Technology in Hoogezand door Dhr. Aldwin Oechies. Tijdens een boeiende presentatie werd het ontstaan van dit innovatieve bedrijf uitgelegd en de uitdagingen die horen bij de invoering van waterstof bij busjes en trucks op begrijpelijke wijze toegelicht. Aansluitend een rondleiding door de garage, waar het uitvinden en het (door) ontwikkelen van hun producten en de montage in nieuwe diesel- en elektrische voertuigen centraal staan.

Aansluitend werden we om 13.00 uur met soep en broodjes ontvangen door Dhr. Robert Assink bij opleggerfabriek KRONE in Werlte (D). Na een presentatie over het verleden en heden van Krone GmbH en hun rol wereldwijd bij fabricage en verkoop van opleggers en landbouwvoertuigen, kregen we een rondleiding door de fabriek waarbij het proces van kaal chassis tot en met de compleet opgebouwde opleggers werd uitgelegd en zichtbaar gemaakt.

Vervolgens kwamen we kort na 18.00 uur aan bij Tractor Pulling Team “The Judge” waar wij ontvangen werden door Dhr. Antonie Bosman. Hij vertelde vol passie over de restauratie van hun vrachtauto met middenas aanhangwagen die eerder door het leven ging als de “Bleu Thunder” maar tegenwoordig door de inzet van hun team als compleet gemoderniseerde camper en mobiele werkplaats in de prachtige oranje kleur dienst doet. Uiteraard ging zijn verhaal meteen verder over de “tractor” die is voorzien van 2 Rolls Royce motoren die eerder dienst deden in de Spitfire jachtvliegtuigen van het Engelse leger en alle modificties die het team heeft uitgevoerd aan de motoren en de tractor zelf. Waar ingenieurs stoppen, gaat dit team door! Ze zetten met deze tractor ongeveer tussen de 7000 en 8000 pk op de baan.

We bedanken Dhr. Carl Holthausen, Dhr. Aldwin Oechies, Dhr. Robert Assink en Dhr. Antonie Bosman bijzonder hartelijk omdat zij deze geweldige en inspirerende excursie hebben mogelijk gemaakt!